Agricultural Botany Training Centre & CFRM

ELEVATIONS and SECTIONS ELEVATIONS and SECTIONEXTERIOR PERSPECTIVEAGRICULTURALPLANTATION METHODFLOOD TIMELINE
Why Agricultural?
During non-flood hour, this building functions as agricultural botany training centre. Researches will be conducted by the students that related to vegetation including on “HOW TO PRODUCE A LARGER AND NUTRITIOUS CROP?”. This research will be conducted as a preparation during flood time. This is to ensure that flood victims are always accommodated with shelter and food aid. Flood aid is the main reason why agricultural is the secondary building program during non-flood hour.

Center for Flood Relief and Mitigation cum Kota Tinggi Green Square

postfolio cover

 

 

The Center for Flood Relief and Mitigation is a building that purposely designed to encounter the flood disaster where almost every December until January will landed at East Coast of Malaysia.

From the news what we heard and read recently, the flood in the East Coast, especially Terengganu, Kelantan and Selangor are really heartbreaking.

The poor victims faced the problem of running out of food source, electric and water supply and are simply  get settled at relief center whic might be school nearby or community hall.

therefore, with the specially designed flood relief center, we hope that we could help the victims during flood, giving them a more secure place within the disaster period.

Whilst during non-flood, the center will transform into another function which is market, food court and at the same time have farming activities in the urban area.

Although the design is not perfect because there are some quite important issues that I overlooked, this is the design that I came out with within this several months.

CFRM (Centre for Flood Relief and Mitagation) + Vertical Farm Capsules

Flooding is the most common form of environmental disaster in Malaysia. It can potentially disrupts community life for long period up to weeks. Those particularly affected are usually in the urban areas. The project’s objective is to design a building that will represent a symbiotic relationship between disaster relief and mitigation effort, community and natural environment.

To tackle the problem, I’ve chosen to focus on two issues which are to maximize the spaces and fulfill the basic requirements for the flood victims. Vertical farm has been chosen as the building typology which will be merged with the existing wet market at the site where it is hope to provide food temporarily during the disaster. During normal operation, the building houses the wet markets, dry markets, plantation areas and cafeteria that acquires its ingredients and resources from the building itself.

The concept is using metabolism as a metaphor. The name, taken from the biological concept, came from an image of architecture and cities that shared the ability of living organisms to keep growing, reproducing, and transforming in response to their environments. The idea is to create spaces which can rotate, expand, convert and grown in the future to maximize the space when the occasion need it to. Metabolically designed architecture is built around a spine-like infrastructure with prefabricated, replaceable cell-like parts which is easily attached.

In a conclusion, the vertical farming typology and the concept of metabolism was chosen to solve the issues that have been identified in order to design a mitigation and flood relief centre. It is important to provide the victims a safe and comfortable temporary shelter during disaster while tending to the basic needs as a human being.

 

 

Centre for Flood Relief and Mitigation in Kota Tinggi

Quisque vehicula, velit vel ullamcorper posuere, nulla augue hendrerit risus, in dictum magna ante at elit. Aliquam erat volutpat. Pellentesque libero elit, luctus quis accumsan eu, tincidunt a mi. Sed a blandit nunc. Phasellus eu enim ac ipsum bibendum vehicula. In scelerisque egestas dolor, eu gravida nisi maximus a. Curabitur in malesuada felis. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Mauris eleifend in erat vitae gravida. Etiam eros arcu, pretium at laoreet nec, commodo eu magna. Curabitur tristique ut lorem eget varius. Donec sit amet velit a nunc rhoncus feugiat. Pellentesque sagittis posuere lacus, id vulputate arcu sagittis id. Pellentesque posuere egestas scelerisque. Nam vehicula, leo id consequat auctor, urna turpis auctor mauris, ac mollis velit nunc et dolor. In hac habitasse platea dictumst.